Tips Menulis Dengan Mudah Dari Brader Eizil

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Dilema para blogger selalunya adalah untuk menulis. Saya tidak terkecuali. Apa yang saya buat selalunya adalah taip serba sedikit, kemudian simpan dalam draf bila stuck. Simpan tu pula berhari-hari baru sambung, dan tunggu berhari-hari lagi baru publish ?. Itu bersyukur kalau makan masa berhari, ada juga entri saya dari tahun lepas masih tersimpan elok di dalam draf. ? Rasanya memang akan kekal jadi harta karun lah tu. ?

Tetapi Alhamdulillah, hari ini, ya hari ini, walaupun hari cuti, saya berkesempatan menuntut ilmu dari brader eizil. Haruslah turun kan, brader eizil yang datang dari jauh sanggup bangun pukul 3am gigih naik flight pagi, untuk berkongsi ilmu, kita pula yang sekangkang kera ni malas, nak dapat entri rank, memang taklah.

Okay berbalik kepada tajuk saya tadi, salah satu ilmu baru yang saya dapat hari ini adalah Tips Menulis Dengan Mudah. Selama ini saya silap rupanya. Terhegeh-hegeh menulis untuk robot, penulisan berSEO la kononnya. Itulah kesilapan terbesar. Kita nak pembaca datang ke blog kita. Tapi tulis untuk robot, mendatar, orang yang baca pun bisa migrain. ? 

Tips Menulis Dengan Mudah

1. Tetapkan topik untuk menulis. Pastikan kita fokus, jangan masukkan semua cerita di dalam satu entri. Nanti orang akan bosan. Dan kita pula kehabisan idea untuk entri seterusnya.

2. Menulislah seperti kita berbual dengan rakan. Kalau kita boleh bergosip sampai 2-3 jam, kenapa tidak entri yang hanya 2-3 perenggan?

3. Usah risau dengan kata kunci @ keyword. Macam yang saya katakan sebelum ini, kita menulis untuk orang bukan untuk robot. 

4. Tulis untuk pembaca faham. Jangan syok sendiri. Tiada guna kita menulis kalau pembaca tak faham. Baik private kan je blog kalau macam tu.

5. Tulis dengan ayat sendiri. Kita tulis dengan perkataan yang biasa kita gunakan, insya Allah idea lagi laju meluncur masuk. 

6. Tulis dan terus terbit. Hah, ini yang paling kritikal. Kalau dah ikut step 1-5 tapi tak terbit, takde maknanya! Kalau diperam-peram jadi pekasam takpe juga, ada hasilnya. Cuma jika anda adalah newbies, cara macam ni adalah sangat tak digalakkan. Survey brader eizil mengatakan, entri yang diperam tu akan terus terperam macam tu je la sampai bila-bila. ?

Jadi kenapa kita nak pening kepala nak menulis, kalau kita ada cara untuk menulis dengan mudah. Yang penting, anda kena mula sekarang. Tulis, tulis dan terus terbit. Macam apa yang saya tengah buat untuk entri saya sekarang ini. No turning back. Memang terus terbit la ni. ?

5 Comment

  1. Alhamdulillah, semoga dipermudahkan segalanya 🙂
    Jom baca entri terbaru Eizil Menulis untuk manfaat bersamaMy Profile

    1. Terima kasih tuan.. orang kata doa cikgu ni berkat.. ?

  2. makasih banyak mbak, sudah lama pengen bisa nulis, cuman masih kurang enak dibaca tulisannya, semoga setelah baca artikel ini bisa langsung saya terapkan
    Jom baca entri terbaru kaos dakwah Kaos DakwahMy Profile

  3. Bro Eizil ni saya kenal sejak aktif berblogging tahun 2010, sekejap saja masa berlalu, sy pun on off on off main blogging ni, tak konsisten kadang, kdg nak menulis mood terus ke laut huhu
    Jom baca entri terbaru imnajmi Burger Rim Tayar Pereleh Makan Tak Abeh!My Profile

    1. Hehe sama la juga saya ni sis.. kalau konsisten sure prestasi lagi baik kan.. ?

Leave a Reply

CommentLuv badge