6 Risiko Kesihatan Penghidap PCOS Yang Anda Patut Tahu

Risiko Kesihatan Penghidap PCOS

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

 

Risiko Kesihatan Penghidap PCOS

Jika anda telah disahkan menghidap Polycystic Ovary Syndrome (PCOS), adalah penting untuk memahami Risiko Kesihatan Penghidap PCOS jangka panjang yang berkaitan dengan penyakit ini. Tidak semua wanita dengan PCOS akan menghadapi semua keadaan ini, tetapi menghidap PCOS meningkatkan risiko anda. Ia adalah penting untuk mengawasi tahap kesihatan anda.

 

Secara ringkasnya, Risiko Kesihatan Penghidap PCOS adalah tinggi sekiranya tiada pemantauan. Kawalan pada usia lebih awal membantu mengurangkan risiko anda menghidapi komplikasi seperti di bawah.

 

Risiko Kesihatan Penghidap PCOS

 

 

1. Ketidaksuburan atau separa mandul

Risiko kesihatan penghidap pcos - ketidaksuburan

 

Ramai wanita tidak menyedari mereka mempunyai PCOS sehingga mereka mendapatkan rawatan kesuburan dengan doktor. Ketidaksuburan atau separa mandul (kesuburan dikurangkan) adalah masalah biasa bagi wanita dengan PCOS. Ini mungkin disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon (termasuk penghasilan hormon lelaki yang berlebihan iaitu testosteron).

 

 

 

Walaupun PCOS boleh mengurangkan peluang wanita untuk hamil, penyakit ini bukanlah pengganti untuk kawalan kelahiran. Ramai wanita penghidap PCOS berjaya hamil, tanpa bantuan perubatan. Wanita yang aktif secara seksual dan tidak mahu untuk hamil harus mempertimbangkan menggunakan kontraseptif.

 

2. Endometrium Kanser (Endometrium Karsinoma)

Wanita dengan PCOS mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat kanser endometrium (lapisan uterus) di kemudian hari.

 

Lapisan Endometrium

 

Dari remaja sehingga menopaus, semua wanita mengalami pembentukan lapisan endometrium dalam rahim setiap bulan, kerana badan menyediakan dirinya untuk potensi telur disenyawakan. Jika seorang wanita tidak hamil, lapisan biasanya dikeluarkan melalui haid. Wanita dengan PCOS juga mengalami pembentukan bulanan lapisan endometrium. Walau bagaimanapun, lapisan tidak cukup dikeluarkan kerana dia mempunyai haid yang tidak kerap atau tidak ada sama sekali. Oleh itu, lapisan terus membina dan boleh meningkatkan risiko kanser endometrium.

 

3. Diabetes

Insulin membantu badan untuk metabolisme atau memproses glukosa (gula darah). Rintangan insulin atau toleransi glukosa terjejas telah dikaitkan dengan PCOS. Tambahan pula, tahap insulin merangsang pengeluaran testosteron, yang mana memburukkan lagi PCOS.

Pada usia 40, sehingga 40 peratus daripada wanita dengan PCOS mempunyai beberapa tahap toleransi glukosa yang tidak normal, dalam bentuk sama ada kencing manis atau toleransi glukosa terjejas.

 

4. Lipid yang Tidak Normal

Risiko Kesihatan Penghidap PCOS - Lipid Yang Tidak Normal

 

Hyperandrogenism (peningkatan testosteron) boleh membawa kepada profil lipid yang tidak menggalakkan di kalangan penghidap PCOS. Ini bermakna bahawa seorang wanita dengan PCOS mungkin mempunyai tahap lemak yang tinggi dalam aliran darah. Bagi sesetengah wanita, profil lipid darah boleh menunjukkan kadar high-density lipoproteins (HDL, kolesterol “baik”) yang lebih rendah dan kadar low-density lipoproteins (LDL, kolesterol “buruk”) yang lebih tinggi. Ketidakseimbangan ini meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

 

5. Risiko Kardiovaskular

Bukti menunjukkan bahawa wanita dengan PCOS mempunyai risiko yang tinggi untuk penyakit jantung dan lain-lain penyakit kardiovaskular.

Di samping itu, kecenderungan penghidap PCOS mempunyai berat badan berlebihan meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular tersebut, sama seperti obesiti meningkatkan risiko kardiovaskular di kalangan wanita dan lelaki yang tidak mempunyai PCOS.

 

6. Obstructive Sleep Apnea

Kajian yang dijalankan di University of Chicago telah mengesahkan risiko obstructive sleep apnea yang sangat tinggi di kalangan penghidap PCOS. Walaupun ia adalah jelas bahawa peningkatan berat badan menyumbang kepada risiko ini, wanita dengan PCOS seolah-olah berada pada risiko yang tinggi akibat daripada faktor-faktor lain sebagai tambahan kepada berat badan. Sebagai contoh, tahap testosteron tinggi dalam PCOS juga seolah-olah memainkan peranan terhadap perkembangan sleep apnea.

 

Rawatan PCOS

Memandangkan tiada penawar untuk PCOS, ia perlu dikawal bagi mengelakkan masalah. Matlamat rawatan adalah berdasarkan kepada gejala-gejala anda, sama ada atau tidak anda mahu hamil, dan menurunkan risiko mendapat penyakit jantung dan kencing manis. Ramai wanita akan memerlukan kombinasi rawatan untuk memenuhi matlamat ini. Sesetengah rawatan untuk PCOS termasuk:

 

Pengubahsuaian gaya hidup. Ramai wanita dengan PCOS mempunyai berat badan berlebihan atau obes, yang boleh menyebabkan masalah kesihatan. Anda boleh membantu menguruskan PCOS anda dengan makan makanan sihat dan bersenam untuk menjaga berat badan anda pada tahap yang sihat. Tips pemakanan sihat termasuk:

 • Menghadkan makanan yang diproses dan makanan dengan gula tambah
 • Menambah lebih banyak produk gandum, buah-buahan, sayur-sayuran, dan daging tanpa lemak untuk diet anda

Ini membantu untuk menurunkan paras glukosa darah (gula), meningkatkan penggunaan insulin oleh badan, dan menormalkan tahap hormon di dalam badan anda. Walau hilang 10 peratus daripada berat badan anda, boleh mengembalikan kitaran haid yang normal dan membuat kitaran anda lebih kerap.

 

Pil kawalan kelahiran. Bagi wanita yang tidak mahu untuk hamil, pil kawalan kelahiran boleh:

 • Mengawal kitaran haid
 • Mengurangkan tahap hormon lelaki
 • Membantu membersihkan jerawat

Perlu diingatkan bahawa kitaran haid akan kembali menjadi tidak normal apabila pil dihentikan. Wanita juga boleh mempertimbangkan untuk mengambil pil yang hanya mempunyai progesteron, untuk mengawal kitaran haid dan mengurangkan risiko kanser endometrium. Tetapi , progesteron sahaja tidak membantu mengurangkan jerawat dan pertumbuhan rambut.

 

Ubat kencing manis. Metformin (Glucophage) digunakan untuk merawat diabetes type 2. Ia juga didapati dapat membantu gejala PCOS , walaupun ia masih belum diluluskan oleh AS Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) untuk kegunaan ini . Metformin mempengaruhi cara insulin mengawal glukosa darah (gula) dan merendahkan pengeluaran testosteron. Ia melambatkan pertumbuhan rambut yang tidak normal dan, selepas beberapa bulan penggunaan, boleh membantu ovulasi untuk kembali. Penyelidikan terkini menunjukkan metformin mempunyai kesan positif lain, seperti menurunkan jisim badan dan paras kolesterol yang lebih baik. Metformin tidak akan menyebabkan seseorang menjadi pesakit kencing manis.

 

Set Subur Shaklee

 

 

Ubat kesuburan. Kekurangan ovulasi biasanya sebab bagi masalah kesuburan di kalangan penghidap PCOS. Beberapa ubat-ubatan yang merangsang ovulasi boleh membantu penghidap PCOS hamil. Walaupun begitu, sebab-sebab lain bagi kemandulan dalam kedua-dua wanita dan lelaki perlu dipastikan terlebih dahulu sebelum ubat kesuburan digunakan. Selain itu, sesetengah ubat-ubatan kesuburan meningkatkan risiko untuk kelahiran berganda (kembar, kembar tiga). Pilihan rawatan termasuk :

 

 

 • Clomiphene – terapi pilihan pertama untuk merangsang ovulasi bagi kebanyakan pesakit.
 • Metformin diambil dengan clomiphene – boleh dipertimbangkan jika penggunaan clomiphene semata-mata gagal. Gabungan ini boleh membantu wanita dengan PCOS berovulasi pada dos yang lebih rendah ubat.
 • Set Kesuburan Shaklee – membantu menyeimbangkan hormon penghidap PCOS sekaligus membantu kitaran haid kembali normal.
 • Gonadotropins – diberikan dalam bentuk jarum, tetapi lebih mahal dan meningkatkan risiko kelahiran berganda berbanding clomiphene .
 • Pilihan lain adalah persenyawaan In Vitro (IVF ). IVF menawarkan peluang terbaik untuk hamil dalam mana-mana jua kitaran haid. Ia juga memberikan doktor kawalan yang lebih baik bagi peluang kelahiran berganda. Tetapi, IVF adalah sangat mahal.

 

Pembedahan. “Penggerudian ovari” adalah satu pembedahan yang boleh meningkatkan peluang ovulasi. Ia kadang-kadang digunakan apabila seorang wanita tidak bertindak balas kepada ubat-ubatan kesuburan. Doktor membuat potongan yang sangat kecil di atas atau di bawah pusat dan memasukkan alat kecil yang bertindak seperti teleskop ke dalam abdomen (perut). Ini dipanggil laparoskopi. Doktor kemudian menebuk ovari dengan jarum kecil yang membawa arus elektrik untuk memusnahkan sebahagian kecil daripada ovari. Prosedur ini berisiko mendapat parut tisu pada ovari. Pembedahan ini boleh menurunkan paras hormon lelaki dan membantu ovulasi. Tetapi, kesan-kesan ini hanya boleh bertahan beberapa bulan. Rawatan ini juga tidak membantu kehilangan rambut kulit kepala atau peningkatan pertumbuhan rambut pada bahagian badan yang lain.

 

Pertumbuhan Rambut Berlebihan

 

Perubatan untuk pertumbuhan rambut meningkat atau hormon lelaki tambahan. Ubat yang dipanggil anti-androgen boleh mengurangkan pertumbuhan rambut dan jerawat. Spironolactone (Aldactone), mula digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi, telah terbukti untuk mengurangkan kesan hormon lelaki pada pertumbuhan rambut di kalangan wanita. Finasteride (Propecia), satu ubat yang diambil oleh lelaki untuk keguguran rambut, mempunyai kesan yang sama. Anti-androgen sering digabungkan dengan pil kawalan kelahiran. Ubat-ubatan ini tidak boleh diambil jika anda cuba untuk hamil.

 

Sebelum mengambil Aldactone, beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil. Tidak menyusukan semasa mengambil ubat ini. Wanita yang boleh hamil tidak harus mengendalikan Propecia.

Pilihan lain termasuk :

 • Vaniqa – krim untuk mengurangkan bulu muka
 • Laser penyingkiran rambut atau elektrolisis untuk membuang rambut
 • Rawatan hormon untuk mengawal rambut baru daripada tumbuh

 

Rawatan lain. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa pembedahan bariatric (mengurangkan berat badan) mungkin berkesan dalam menyelesaikan PCOS di kalangan wanita yang mempunyai kegemukan tidak sihat. Kegemukan tidak sihat bermakna mempunyai BMI lebih dari 40, atau BMI 35 hingga 40 dengan penyakit yang berkaitan dengan obesiti. Troglitazone telah terbukti membantu wanita dengan PCOS. Tetapi, ia dikeluarkan dari pasaran kerana ia boleh menyebabkan masalah hati.

 

Mendapatkan rawatan untuk PCOS boleh membantu isu ini dan membantu meningkatkan keyakinan diri anda. Anda juga mungkin mahu mencari kumpulan sokongan di kawasan anda untuk membantu anda berurusan dengan gangguan emosi akibat PCOS. Anda tidak keseorangan dan ada sumber yang ada bagi wanita dengan PCOS.

1 Comment

 1. dtg haidh tak teratur selepas amik suntikn perancang keluarga . adakah btul sangkaan saya ..sy juga mengalami pcos dan bnyak kluar bulu roma diwajah

Leave a Reply

CommentLuv badge