Kenali Punca Ketidaksuburan Wanita

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,

Ketidaksuburan bermakna seorang wanita itu tidak dapat hamil setelah setahun mencuba. Ataupun, enam bulan, jika wanita itu berumur 35 tahun atau lebih tua. Wanita yang boleh hamil tetapi tidak mampu untuk hamil juga mempunyai kemungkinan tidak subur.   Di Malaysia kadar ketidaksuburan dianggarkan sebanyak 10-15% dari pasangan yang telah berkahwin di Malaysia, dan kadar ini lebih kurang sama dengan USA dan UK. Setiap 10 pasangan yang sudah berkahwin, satu pasangan pasti mengalami masalah ketidaksuburan.

Namun, masyarakat sering menuding jari kepada wanita atau isteri apabila memperkatakan soal kemandulan atau penyebab tiada zuriat walhal peratus punca ketidaksuburan lelaki dan perempuan adalah sama banyak. Dalam lima pasangan yang mempunyai masalah ketidaksuburan, dua daripadanya berpunca daripada perempuan, dua daripada lelaki manakala satu lagi merupakan gabungan lelaki dan wanita.

Pakar Runding dan Bedah Urologi Pusat Perubatan Tropicana, Dr. Muhilan Parameswaran berkata, masalah ketidaksuburan lelaki lebih sukar dirawat berbanding dengan wanita. “Ada masalah ketidaksuburan yang boleh dirawat tetapi semakin sukar jika lambat diambil tindakan kerana faktor usia wanita,” ujarnya.   Sebelum berusaha untuk merawat masalah ketidaksuburan, adalah lebih baik untuk mengenali punca-punca ketidaksuburan terlebih dahulu. Di sini saya kongsikan punca-punca ketidaksuburan yang menghantui kaum wanita.

Female Reproduction System

Punca Kegagalan Berovulasi Gangguan ovulasi adalah salah satu sebab yang paling biasa mengapa wanita tidak dapat hamil, Ianya menyumbang 30% daripada punca kemandulan wanita. Berita baiknya, kira-kira 70% daripada kes-kes sebegini boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Klomifen dan Menogan / Repronex. Punca-punca ovulasi gagal boleh dikategorikan seperti berikut:-   (1) Masalah hormon Ini adalah sebab yang paling biasa, anovulation. Proses ovulasi bergantung kepada keseimbangan kompleks hormon dan interaksi mereka untuk berjaya, dan apa-apa gangguan dalam proses ini boleh menghalang ovulasi. Terdapat tiga sumber utama yang menyebabkan masalah ini

  • Kegagalan untuk menghasilkan telur matang

Dalam kira-kira 50% daripada kes-kes anovulasi, ovari tidak menghasilkan folikel di mana telur menjadi matang. Ovulasi       sukar untuk terjadi jika telur tidak matang, dan peluang persenyawaan menjadi hampir tidak wujud. Sindrom ovari polisistik (pcos) adalah gangguan yang paling biasa yang bertanggungjawab kepada masalah ini. Ini termasuk juga gejala seperti amenorrhoea, hirsutisme, anovulasi dan kemandulan. Sindrom ini dikategorikan oleh pengeluaran FSH yang berkurangan, dan normal atau peningkatan hormon LH, estrogen dan testosteron. Hipotesis semasa ialah tekanan FSH dikaitkan dengan keadaan ini menyebabkan hanya sebahagian daripada folikel ovari terhasil, folikel mematang dan membina tetapi tidak dapat menghabiskan proses itu dan hanya kekal dalam bentuk kantung yang dipenuhi air yang juga dikenali sebagai cyst. Cyst folikel boleh dikesan dalam imbasan ultrabunyi. Ovari terjejas akan dikelilingi dengan kapsul putih licin dan dua kali ganda lebih besar dari saiz biasa. Manakala peningkatan tahap estrogen meningkatkan risiko kanser payudara.

Hipotalamus adalah bahagian otak yang bertanggungjawab untuk menghantar isyarat kepada kelenjar pituitari, yang seterusnya, menghantar rangsangan hormon ovari dalam bentuk FSH dan LH untuk memulakan kematangan telur. Jika hipotalamus gagal mencetuskan dan mengawal proses ini, telur tidak matang akan berlaku. 20% kes daripada kegagalan ovari adalah berpunca dari ini.

Tanggungjawab pituitari terletak dalam menghasilkan dan merembeskan hormon FSH dan LH. Ovari tidak akan dapat berovulasi dengan baik jika sama ada terlalu banyak atau terlalu sedikit bahan ini dihasilkan. Ini boleh berlaku disebabkan oleh kecederaan fizikal, tumor atau jika terdapat ketidakseimbangan kimia di dalam pituitari.

(2) Ovari berparut Kerosakan fizikal ke ovari boleh menyebabkan ovulasi gagal. Sebagai contoh, pembedahan ekstensif, invasif, atau pembedahan berulang, untuk pembuangan cyst ovari boleh menyebabkan kapsul ovari menjadi rosak atau berparut, menyebabkan folikel tidak boleh matang dengan betul dan ovulasi tidak berlaku. Jangkitan juga mungkin mempunyai kesan ini.

(3) Menopaus Pramatang Perkara ini adalah sesuatu yang jarang berlaku dan sebab anovulation yang tidak dapat dijelaskan. Sesetengah wanita berhenti haid dan mula putus haid sebelum umur kebiasaan. Hipotesisnya, bekalan semula jadi telur telah kehabisan. Manakala majoriti kes berlaku di kalangan wanita yang amat aktif berolahraga dan mempunyai sejarah berat badan yang rendah dan senaman yang ekstensif. Terdapat juga kemungkinan punca genetik untuk keadaan ini.

(4) Masalah Folikel Walaupun buat masa sekarang tidak dapat dijelaskan, “sindrom folikel unruptured” berlaku di kalangan wanita yang menghasilkan folikel biasa, dengan telur di dalamnya, tetapi setiap bulan folikel tersebut gagal untuk pecah. Oleh yang demikian menyebabkan telur masih berada di dalam ovari dan ovulasi tidak dapat berlaku dengan teratur.

Punca Kegagalan Tiub Fallopio Berfungsi Dengan Baik

Penyakit Tubal menjejaskan kira-kira 25% daripada pasangan tidak subur dan berbeza-beza, dari perekatan sederhana sehinggalah kepada tiub tersumbat. Rawatan untuk penyakit tiub yang paling biasa adalah pembedahan dan, oleh kerana kemajuan dalam microsurgery dan laser, kadar kejayaan (ditakrifkan sebagai bilangan wanita yang hamil dalam tempoh setahun pembedahan) adalah setinggi 30% secara keseluruhan, tetapi dengan prosedur tertentu boleh mencecah kadar kejayaan sehingga 65%. Punca-punca utama kerosakan tiub termasuk:

(1) Jangkitan Disebabkan oleh kedua-dua bakteria dan virus dan biasanya kelamin, jangkitan biasanya menyebabkan keradangan mengakibatkan parut dan kerosakan. Satu contoh yang khusus adalah Hydrosalpnix, suatu keadaan di mana tiub fallopio itu tertutup kedua-dua hujung dan cecair mengumpul dalam tiub.

(2) Penyakit Perut Yang paling biasa adalah apendiks dan kolitis, menyebabkan keradangan rongga abdomen yang boleh menjejaskan tiub fallopio dan menyebabkan parut dan tersumbat.

(3) Pembedahan Sebelumnya Ini adalah punca utama penyakit tiub dan kerosakan. Pembedahan pelvis atau perut boleh menyebabkan perekatan yang mengubah tiub dalam apa-apa cara yang telur tidak boleh melakukan perjalanan melaluinya.

(4) Kehamilan ektopik Ini adalah kehamilan yang berlaku dalam tabung itu sendiri dan walaupun dengan berhati-hati dan berjaya mengatasi, boleh menyebabkan kerosakan tiub dan merupakan keadaan yang mengancam nyawa.

(5) Kecacatan kongenital Dalam kes-kes yang jarang berlaku, wanita mungkin dilahirkan dengan keabnormalan tiub, biasanya dikaitkan dengan penyelewengan rahim.   Endometriosis Kira-kira 10% daripada pasangan yang tidak subur dipengaruhi oleh endometriosis. Endometriosis menjejaskan lima juta wanita Amerika Syarikat, 6-7% daripada semua wanita. Malah, 30-40% daripada pesakit dengan endometriosis adalah mandul yang mana ianya adalah dua hingga tiga kali ganda kadar ketidaksuburan penduduk. Bagi wanita dengan endometriosis, fecundity bulanan (peluang untuk hamil) berkurangan sebanyak 12 hingga 36%. Keadaan ini dicirikan oleh pertumbuhan berlebihan lapisan rahim, dipanggil endometrium. Pertumbuhan berlaku bukan sahaja dalam rahim tetapi juga di tempat lain di dalam abdomen, seperti di tiub fallopio, ovari dan peritoneum pelvis. Diagnos positif hanya boleh dibuat oleh laparoskopi diagnostik, ujian yang membolehkan doktor untuk melihat rahim, tiub fallopio, dan rongga pelvis secara langsung.

Tanda-tanda sering dikaitkan dengan endometriosis termasuk lebat, sakit dan panjang tempoh haid, kerap kencing, pendarahan rektum dan spotting prahaid. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ianya tidak mempunyai gejala sama sekali, oleh kerana hakikat bahawa tidak ada korelasi antara tahap penyakit dan keterukan gejala-gejala. Kadar kehamilan kumulatif jangka panjang adalah normal pada pesakit dengan endometriosis yang minimum dan anatomi normal. Kajian semasa menunjukkan bahawa kadar kehamilan tidak bertambah baik dengan merawat endometriosis secara minimal.

2 Comment

  1. […] untuk menjual Set Kesuburan pada pelanggan. Pasangan suami isteri yang sudah lama berkahwin tapi masih belum mempunyai anak sudah pasti akan meletakkan harapan yang tinggi apabila mereka melaburkan duit untuk Set Kesuburan […]

  2. nampaknya kena berhati hati , wanita kena sentiasa buat pemeriksaan kesihatan
    Jom baca entri terbaru Dila 3 Faktor Penyebab Rahim RosakMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge