Kenapa Bayi Suka Sangat Bermain Dengan Cermin

Kenapa Bayi Suka Bermain Dengan Cermin

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Saya pernah dengar orang kata, tak elok bagi bayi tengok cermin. Namun, saya tidak pernah menerima penjelasan lanjut sebab mengapa bayi tak boleh tengok cermin. Dari situ, saya cuba mencari lebih maklumat, tetapi apa yang saya perolehi lebih banyak positif dari negatif.

Bayi sebenarnya sangat suka melihat diri mereka di dalam cermin. Apa yang boleh menjadi lebih menarik kepada mereka, selain daripada melihat bayangan bayi lain melihat mereka kembali melalui cermin – yang kelihatan mirip dan bergerak sama seperti dirinya? 

Kenapa Bayi Suka Bermain Dengan Cermin

Sudah pasti bayi tertarik dengan cermin kerana ianya berkilat dan terang. Tetapi sebenarnya ianya lebih banyak dari itu, terlalu banyak!

Kegembiraan bayi dapat dengan melihat wajah mereka sendiri di cermin juga membantu:

  • Meningkatkan keupayaan mereka untuk memberi tumpuan
  • Membangunkan kemahiran sosial dan emosi
  • Memupuk rasa ingin tahu (dengan meneroka apa wajah kita boleh lakukan)
  • Meningkatkan perkembangan kognitif (dengan memperkenalkan konsep objek kekal)
  • Menguatkan badan (dengan bayi anda mengangkat kepala atau menggunakan tubuh dan otot lengan untuk melihat di cermin)

Akhirnya, dia akan belajar bahawa muka yang dia lihat selama ini adalah tidak lain daripada dia sendiri. Dan ia adalah satu pelajaran yang sangat bermakna.

Berikut adalah bagaimana anda boleh mendapatkan keseronokan melalui cermin:

Kenapa Bayi Suka Bermain Dengan Cermin

Tummy time Bayi suka melihat bayangannya di cermin. Letakkan dia di depan cermin, ketika tummy time. Bayi anda pasti akan bertahan lebih lama dalam posisi meniarap jika dia sedar dia mempunyai “rakan” untuk bersama-samanya. Ini akan menggalakkan bayi anda mengangkat kepalanya yang mana ianya bagus sebagai persediaan untuk merangkak.

“Itu kamu, sayang!” Letakkan bayi di pangkuan anda, di depan cermin. Perkenalkan bayi anda dengan wajahnya yang comel itu dengan menunjuk pada bayangannya di cermin. Sentuh hidungnya, belai rambutnya, perlahan-lahan picit telinganya sambil menyebutkan namanya. Misalnya, “Ini hidungmu, sayang”, “Yang ini telinga!”. Pasti, bayi anda tidak tahu apa perkataan bermakna sekarang, tetapi dia tetap akan berasa gembira dan menikmati permainan ini!

Tiru gerakan. Berdiri atau duduk di depan sebuah cermin besar, dan pegang bayi di depan Anda. Lakukan gerakan sederhana, seperti mengangkat salah satu tangan, menggelengkan kepala, atau menyentuh hidung. Katakan kepadanya apa yang sedang anda lakukan. Bila bayi memberi maklumbalas dengan melakukan suatu gerakan, anda tiru gerakan tersebut. Dia akan memahami anda sedang meniru tingkahnya.

Buat suara. Buatlah mimik-mimik lucu, dan berbagai ekspresi wajah di depan cermin untuk ditiru anak. Gerakkan lidah anda ke atas, ke bawah, ke kiri ke kanan sambil mengeluarkan suara, misalnya “lalala.” Lakukan permainan menggunakan bibir, seperti mencium dan tersenyum, dan buatlah suara-suara dengan beragam bentuk bibir. Contohnya, “aaa”, “ooo”, “eee”, “uuu.” Kemudian, sebagai ganti tiru mimik wajah dan suara si bayi.

ANDA fikir kenapa bayi suka bermain dengan cermin? Kongsi pendapat anda di dalam komen di bawah.

30 Comment

  1. kena cari cermin yang selamat untuk bayi ni.

  2. alahai…comel je tengok baby bila dia tgk cermin kan? baby kan suci murni 😉
    Jom baca entri terbaru siti hazreen Karnival Jom Masuk U di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) BangiMy Profile

  3. untuk bayi yang suka bermain dengan cermin alangkah baiknya kita memberikan cermin yang memang aman untuk bayi dan kita juga harus selalu memonitornya jangan sampai membahayakannya
    Jom baca entri terbaru andre logo Icu – Jabatan Perdana Menteri Logo VectorMy Profile

  4. Ohh baru tau sebabnya.. patutlah anak saya suka sorang2 depan cermin…hehe..
    Jom baca entri terbaru Hafizul Kamu ISTERI? Ini Yang Perlu Kamu TahuMy Profile

  5. belum pernah buat dan tidak ada info sebegini sebelum nie,,,

    rupa-rupanya ada manfaat yang bagus
    Jom baca entri terbaru Hanafi Wanita Buat Duit Dari RumahMy Profile

  6. comelkan baby ni, time kerja tak sabar nak balik tengok anak
    Jom baca entri terbaru Raihanah Ahmad Minyak Ikan Bantu Mengurangkan Gejala AutismMy Profile

  7. wkwk, suka banget deh kalau lg adek bayi lagi mainan kaca, lucu banget..love love
    Jom baca entri terbaru Azka 5 Cara Mudah Untuk Menghemat Uang Bulanan KamuMy Profile

  8. baby xde lagi ni. bookmark la dulu. dah jumpa calon mak baby nanti tgk balik. hehe
    Jom baca entri terbaru Joe Lirik Lagu Alhamdulillah – Wani feat. JuzzthinMy Profile

    1. Hehe.. Terbaik, tuntut ilmu awal2.. Kuasa imaginasi ni kan, selalunya berkesan.. ?

  9. a’ah, orang dulu-dulu memang tak kasi tengok cermin..takut anak lambat bercakap pun iye..tapi bila letak anak depan cermin..bukan dia menangis pun..tapi happy jer.

  10. Suka tengok anak-anak bermain depan cermin, mereka akan praktik dari apa yg mereka lihat sebelum ini.

  11. info yang sangat menarik.. bayi pasti teruja melihat diri sendiri dalam cermin..
    Jom baca entri terbaru riangria Littlekids.com.my: Kedai Online Barangan BayiMy Profile

    1. Thanky Thanky for all this good inroamftion!

      1. Welcome Margaretta.. Glad you like it.. Hope it beneficial to you.. ?

    2. excellent post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I am confident, you have a great readers’ base already!

    3. It’s a pleasure to find someone who can think so clearly

  12. Oh patut la bila bayi dapat cermin syok sangat
    Jom baca entri terbaru Noriza Rahman 5 Hari Terindah Lalui Cabaran Detoks dan Clean EatingMy Profile

  13. alahai comelnya baby tengok cermin 😉
    Jom baca entri terbaru siti hazreen Bila Pendrive Kesayangan Dipinjam Orang Belum Dipulangkan!My Profile

    1. Baby semua comel2 kan.. ☺️

  14. Suka lihat bayi comel. Memang leka kalau melihat cermin. 🙂
    Jom baca entri terbaru akubiomed Kesan selepas menghadiri Seminar Emas Sebagai Perlindungan Kekayaan AndaMy Profile

    1. Comel kan tengok bayi belajar benda2 baru ni.. Saya amazed.. ?

  15. iih unyu banget, jadi gak sabar kepingin punya deh
    Jom baca entri terbaru IndoBotol Info & Peraturan Detoks Parasit Untuk Kesihatan Lebih BaikMy Profile

  16. Bayi I jugak amat suka main dan sentuh cermin dengan tidak berhenti-henti. Skrg baru I tahu mengapa. Terima kasih atas maklumat yang dikongsikan.

  17. Afif Rayyan says: Reply

    Anak saya pun suka tengok cermin.. ehehe
    Jom baca entri terbaru Afif Rayyan Tanda-Tanda Mengesan Kanser Pangkal RahimMy Profile

  18. Kadang bayi menangis, nak pujuk bayi memang sengaja bawa depan cermin..boleh pulak nak senyum, gelak-gelak.
    Jom baca entri terbaru Nur Fannun Body Composition dengan Body Weight, Mana Lagi Penting?My Profile

  19. Sy ingin nak menangi iphone 6s

    1. Kadang2 bayi pndai buat kenyit mata

  20. owww begitu yaa mba, baru tau saya. Ternyata bayi juga narsis ya bangga sm dirinya sendiri
    Jom baca entri terbaru tembang macapat Penjelasan Tentang Hukum Berdiri Pada Saat Mahallul QiyamMy Profile

  21. oww gtu toh ternyata bayi suka main kaca, dia merasa ada teman mainnya

Leave a Reply

CommentLuv badge