Fakta Menarik Tentang Pertumbuhan Gigi Si Comel

Tumbuh Gigi

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Ketibaan gigi pertama untuk kebanyakan bayi dan ibu bapa adalah saat yang tidak menyeronokkan. Ia boleh menjadi proses yang panjang. Antara simptom awal termasuk air liur meleleh yang berlebihan dan kesakitan yang agak teruk. Ini selalunya bermula selama sebulan atau dua bulan sebelum kemunculan gigi tersebut.

Proses Pertumbuhan Gigi Bayi AndaUntuk yang bernasib baik, pertumbuhan gigi adalah proses pengubahsuaian mulut yang tidak menyakitkan. Minggu sebelumnya bayi anda tersengih tanpa gigi, dan minggu yang satu lagi anda sudah boleh melihat puncak putih bergerigis pada permukaan gusinya. Raikanlah gigi pertamanya dengan menangkap banyak gambar, dan catatkan tarikh ketibaannya di dalam buku bayi anda.

 

Proses Pertumbuhan Gigi Bayi Anda

Gigi pertama akan mula menembusi gusi bayi anda pada kira-kira 6 bulan. Biasanya, dua gigi pertama yang tumbuh adalah dua gigi kacip di depan bahagian bawah gusi bayi anda. Seterusnya, empat gigi hadapan akan muncul di bahagian atas. Selepas itu, gigi lain perlahan-lahan mula mengisi, biasanya secara berpasangan; di kedua-dua sisi rahang atas atau bawah; sehingga semua 20 gigi (10 di rahang atas dan 10 di rahang bawah). Pada usia tiga tahun, anak anda sepatutnya sudah memiliki set lengkap 20 gigi susu.  Set lengkap gigi susu ini akan berada di dalam mulut anak anda dari umur 2 ½ hingga 3 tahun ke 6 hingga 7 tahun.

Proses Pertumbuhan Gigi Anak Anda
Proses Pertumbuhan Gigi Anak Anda

Fakta Menarik Mengenai Pertumbuhan Gigi Asas Anak Anda

 • Satu peraturan am ibu jari adalah bahawa bagi setiap 6 bulan kehidupan anak anda, kira-kira 4 gigi akan tumbuh.
 • Bayi perempuan biasanya akan mendahului bayi lelaki dalam pertumbuhan gigi.
 • Gigi yang lebih rendah biasanya akan tumbuh dahulu sebelum gigi atas.
 • Gigi di kedua-dua rahang biasanya tumbuh secara berpasangan; satu di sebelah kanan dan satu di sebelah kiri.
 • Gigi susu adalah lebih kecil dan lebih putih berbanding dengan gigi kekal.
 • Anak anda akan mempunyai set lengkap gigi susu pada usia antara 2 hingga 3 tahun.

Mitos: Banyak terdapat dongeng suri rumah tentang pertumbuhan gigi. Masalah tumbuh gigi lazimnya dikelirukan dengan pertumbuhan normal dan penyakit lain. Tumbuh gigi tidak menyebabkan cirit-birit, demam selsema, batuk, jangkitan telinga, kencing busuk atau ruam lampin yang serius. Mitos yang berterusan ini amat bahaya kerana ia akan menyebabkan rawatan terhadap jangkitan akan tertangguh, atau penyakit serius tidak dikenal pasti puncanya.

Tidak lama selepas umur 4 tahun, rahang dan tulang muka kanak-kanak akan mula berkembang, mewujudkan ruang antara gigi susu. Ini adalah satu proses pertumbuhan sempurna semula jadi yang menyediakan ruang yang diperlukan untuk gigi kekal yang lebih besar untuk muncul. Pada umur di antara 6 dan 12 tahun, campuran kedua-dua gigi susu dan gigi kekal akan berada di dalam mulut anak anda.

Kepentingan Penjagaan Gigi Bayi Anda

Walaupun memang benar bahawa gigi bayi berada dalam mulut bayi anda dalam tempoh yang singkat, ianya memainkan peranan yang penting. Gigi bayi anda berfungsi untuk:

 • Menempah ruang untuk gigi kekal
 • Beri penampilan yang normal untuk bayi anda (tanpa gigi, ianya sudah tentu akan kelihatan pelik)
 • Bantuan dalam pembangunan pertuturan anak anda
 • Membantu mencapai pemakanan yang baik (hilang atau gigi reput menyebabkan sukar untuk mengunyah, menyebabkan anak anda menolak makanan)
 • Membantu memberikan permulaan yang baik untuk gigi kekal (pereputan dan jangkitan pada gigi bayi boleh menyebabkan kerosakan kepada gigi kekal yang sedang terbina di bawahnya)

Kalisum Untuk Pertumbuhan Gigi Bayi AndaPengambilan Kalsium yang mencukupi semasa mengandung dan menyusukan bayi juga adalah sangat penting untuk perkembangan gigi anak anda. Kalsium yang terbaik dicadangkan untuk ibu mengandung dan menyusukan adalah Ostematrix kerana gabungan yang super hebat dan lengkap untuk membina tulang dan gigi yang kuat, padat dan sihat.

 

Leave a Reply

CommentLuv badge