Tips Membeli Pakaian Hamil Agar Kekal Anggun

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera, Kebiasaannya tak banyak perubahan yang perlu dilakukan pada almari pakaian anda pada trimester pertama. Belum tiba masanya untuk anda membelanjakan duit membeli pakaian-pakaian mengandung. Tapi tak perlu risau sangat kerana anda masih lagi boleh memakai pakaian anda sehingga akhir bulan ketiga, ataupun mungkin lebih lama. Cuma anda mungkin akan terpaksa melakukan sedikit penyesuaian […]

Makan Sushi Semasa Hamil Boleh Sebabkan Keguguran?

Makan Sushi Semasa Hamil Sebabkan Keguguran

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Sushi memang menjadi all-time-favourite saya. Masa tak mengandung pun mengidamkan sushi, apatah lagi masa mengandung. Sentiasa terbayang-bayang sushi di fikiran. Alhamdulillah, dah dapat penuhi selera ibu buyung ini sekali hari tu masa majlis berbuka puasa. Tapi betul ke makan sushi semasa hamil boleh sebabkan keguguran?  Mari teruskan bacaan.   Terdapat percanggahan pendapat tentang […]

Resipi Sahur Yang Tak Perlu Masak Tetapi Berkhasiat

Overnight Oats Resipi Mudah Bersahur

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Sudah beberapa hari bersahur saya tiada selera makan. Makan cuma dua tiga suap, berlaukkan serunding. Itupun, terasa macam makanan itu berlumba-lumba nak keluar dari tekak. Sudah macam-macam menu yang saya cuba, waima ikan masin menu pembuka selera sekalipun tidak dapat membuka selera saya. Mujur semasa berborak-borak dengan rakan-rakan sekolah, saya diperkenalkan dengan satu […]

Jangan Pandang Ringan Kesan Rokok Kepada Wanita Mengandung

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Seringkali wanita mengandung dinasihatkan agar tidak merokok kerana boleh membahayakan kandungan. Tapi sebenarnya kesedaran ini TIDAK sepatutnya ditujukan kepada wanita mengandung saja. Suami, saudara-mara, rakan-rakan juga perlu memainkan peranan. Mereka perlu diberi kesedaran bahaya rokok dan segala-galanya yang berkaitan dengan rokok kepada wanita mengandung. Kajian megatakan, tidak merokok semata-mata adalah tidak cukup […]

9 Tanda Bahaya Semasa Berpuasa Ibu Hamil Wajib Tahu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Tinggal beberapa hari lagi melangkah ke bulan suci bulan Ramadhan.  Berpuasa ketika mengandung sebelum ini Alhamdulillah bukan satu masalah bagi saya, sebab saya tiada atau kurang sangat mengalami alahan pada trimester pertama; walaupun masa anak kedua doktor nasihatkan untuk selang-selikan hari puasa dengan tidak berpuasa. Itupun bukan disebabkan masalah tidak mampu, […]

Vitamin Untuk Ibu Mengandung

Vitamin Untuk Ibu Mengandung

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Bagi memastikan keperluan zat penting untuk ibu hamil ini dipenuhi, rangkaian produk Shaklee juga ada menyediakan vitamin untuk ibu mengandung. Vitamin Untuk Ibu Mengandung ini mengandungi Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin), Sustained Release Vita-C, B-Complex dan Ostematrix (Calcium & Magnesium). 1. Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin) Vitalea adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral. Zat […]

Luka Bedah Cepat Sembuh Dengan Penggunaan Bengkung

Luka Bedah Cepat Sembuh

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,   Saya seringkali mendapat soalan; “Boleh ke pakai bengkung selepas pembedahan?”, “Tak ganggu luka pembedahan ke nanti?”. Memang terasa ngilu apabila dibayangkan luka pembedahan tersebut disentuh-sentuh, apatah lagi jika kita cuba untuk membalutnya dengan bengkung, risau pula luka makin bertambah teruk. Tapi percaya tak kalau saya katakan, luka bedah cepat sembuh apabila kita menggunakan […]

10 Tips Mudah Melebatkan Rambut Selepas Bersalin

Melebatkan Rambut Selepas Bersalin

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,   Selepas melalui fasa euphoria daripada kelahiran bayi anda, anda biasanya akan terfikir, “Bagaimana saya boleh elakkan rambut saya daripada gugur?” (Sekurang-kurangnya itulah yang saya kata pada diri saya). Tiga bulan selepas melahirkan anak pertama, saya mengalami masalah keguguran rambut yang sangat teruk. Rambut saya banyak kelihatan melekat di atas bantal. Jumlahnya tersangat banyak seperti rambut seorang […]

7 Rahsia Jelita Mengandung Tanpa Jerawat

  Assalamualaikum & Salam Sejahtera,       Mengandung boleh menjadikan anda seorang wanita jelita. Dengan semua perubahan yang berlaku kepada badan anda, terdapat banyak bonus kecantikan yang membuat anda kelihatan menarik dan gojes .  Peningkatan dalam kuantiti darah akan menyebabkan muka anda akan kelihatan lebih berseri-seri. Namun tidak kurang juga ada yang menderita mengalami masalah jerawat semasa […]

Bengkung Moden Untuk Bersalin Secara Pembedahan

Bengkung Moden Harga Murah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Ramai ibu-ibu yang bersalin secara pembedahan mengeluh tidak dapat memakai bengkung semasa tempoh berpantang kerana risaukan tempat jahitan terbuka, bernanah, sakit, ngilu dan tidak selesa. Akibatnya selepas beberapa bulan, perut makin buncit, punggung makin kembang, bentuk badan makin mengeleber. Kita beranggapan ini bukanlah sesuatu perkara yang perlu ditakuti, kerana suami tidak […]