Gajet Penyusuan Yang Menjayakan Penyusuan Susu Ibu Sehingga 2 Tahun

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Saya pernah terdengar seorang ibu menasihatkan anaknya untuk melatih cucunya minum susu formula hanya kerana anaknya bakal kembali bekerja selepas berpantang dan tidak dapat meneruskan penyusuan secara direct. Saya tidak salahkan si ibu. 20-30 tahun dahulu, penyusuan susu ibu cuma perlu ada ibu dan bayi sahaja, maka lengkaplah penyusuan itu. Tapi […]

Tips Untuk Suami Mengurut Isteri Yang Hamil

Tips Mengurut Isteri Sedang Hamil

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Bayangkan anda terpaksa membawa berat tambahan 5-10kg, atau mungkin lebih,? selama 9 bulan? Berat pula sama berat dengan berat beras je. Haruslah patah pinggang kan! Kaki pun lenguh. Inilah situasi yang terpaksa ditanggung oleh wanita bakal ibu. Apabila usia kandungan sudah semakin membesar, akan ada lenguh dan sakit di mana-mana terutama […]

Belajar Dari Kesilapan. Kenapa Saya Gagal Dalam Penyusuan

Kenapa Saya Gagal Dalam Penyusuan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Anak pertama seringkali menjadi experiment dalam segala hal. Serba-serbi trial & error. Untunglah, kalau ada ibu, adik-beradik atau rakan-rakan sebagai tempat rujukan. Sekurang-kurangnya kita tidak tersasar jauh. Ada yang menegur bila kita buat silap. Saya ada cerita saya sendiri membesarkan anak pertama saya. Saya gagal dalam penyusuan susu ibu. Terus terang […]

Tips Menambahkan Susu Ibu

Tips Menambah Susu Ibu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Soalan paling selalu ditanya oleh ibu-ibu menyusu adalah tips menambahkan susu ibu. Keberkesanan tips menambah susu ibu ini sebenarnya adalah berbeza bagi setiap individu. Walaubagaimanapun, saya kongsikan juga tips menambah susu ibu ini siapa tau boleh membantu. 1. Minum banyak air. Dari anak pertama sampai anak ketiga, ini tips yang seringkali […]

Kesilapan Paling Besar Dalam Mengepam Menyebabkan Susu Ibu Berkurangan

Kesilapan Paling Besar Dalam Mengepam

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Dalam dua bulan pertama selepas kelahiran, rata-rata ibu tidak menghadapi masalah besar dalam menyusukan bayi sebab ibu ada bersama bayi dan berpeluang menyusukan secara direct (well, not to be denied, there’s some that might have slightest problem). Tapi bila dah mula bekerja, di sini lah masalah mula timbul. Ini adalah fasa […]

Harga Bersalin di Hospital Swasta Kota Kinabalu

Bersalin Hospital Swasta

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Antara persediaan yang kritikal dalam menyambut kelahiran bayi adalah pemilihan hospital semasa bersalin. Banyak faktor yang mempengaruhi keputusan ibu-ibu dalam pemilihan hospital. Dari pemilihan doktor, cara bersalin (manalah tau ada ibu-ibu yang inginkan waterbirth), keselesaan semasa bersalin, sehinggalah ke harga bersalin di hospital tersebut. Bagi memudahkan para ibu untuk membuat pilihan […]

Bengkung Terbaik Untuk Ibu-Ibu Moden

Bengkung Moden 3in1

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Amalan berpantang selepas bersalin adalah amalan tradisional yang terkenal dikalangan orang-orang Melayu, tetapi tidak dinafikan kaum lain juga turut mengamalkan amalan berpantang ini. Ia dikatakan bertujuan membantu memulihkan ibu yang baru melalui tempoh kehamilan dan proses kelahiran yang “dahsyat” (tunggu sehingga anda melahirkan dan anda akan tahu.) Tempoh berpantang dikatakan tempoh […]

Jangan Sekali-Kali Katakan Ini Kepada Ibu Menyusu

Perkara Ibu Menyusu Tidak Suka Dengar

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Perkara Ibu Menyusu Tidak Suka Dengar Apabila anda menjadi seorang ibu atau bapa, anda tidak akan lari daripada nasihat-nasihat yang tidak diundang… tentang segala-galanya . Anda akan mendengar setiap pandangan, cadangan, penghakiman bagi setiap pilihan yang anda buat, dari cara anda menyusukan anak anda, bagaimana dia tidur pada waktu malam sehingga ke bagaimana anda mendisiplinkan anak anda. Walau apa pun […]

5 Mitos Popular Bagi Ibu Baru

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Sejak mengandungkan baby Darwish hari tu, terasa seperti ramai pula kawan-kawan yang mengikut jejak langkah yang sama, (atau mungkin saya saja yang baru perasan sebab berada di dalam “boat” yang sama ). Apapun, tahniah buat kawan-kawan yang bakal menimang cahaya mata. Bagi kawan-kawan yang baru melahirkan, terutama sekali anak pertama, mesti banyak kan persoalan bermain di […]