Bahaya Detox Semasa Mengandung Dan Menyusukan

Detox

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Saya seringkali diajukan pertanyaan mengenai detox dan penyusuan bayi. Selamatkah detox kalau dilakukan semasa penyusuan bayi? Jawapannya adalah tidak! Saya akui keterujaan ibu-ibu untuk mendapatkan kembali bentuk badan sebelum mengandung, sebaik sahaja melahirkan anak. Tapi untuk melakukan detox adalah tidak digalakkan sama sekali. Mari kita lihat bahaya detox semasa mengandung dan menyusukan bayi.

 

Bahaya Detox Semasa Mengandung Dan Menyusukan

Risiko Memindahkan Toxic Kepada Bayi

Apabila anda “detox”, badan anda akan melepaskan toksin yang telah disimpan jauh dalam sel-sel anda kembali ke dalam aliran darah anda. Mengapa badan kita menyimpan toksin? Apabila badan kita dimuatkan dengan toksin berlebihan sehingga ke satu tahap di mana organ-organ kita tidak boleh membawa ianya keluar dari badan kita dengan selamat tanpa menyebabkan kerosakan, badan kita melampirkan molekul penampan untuk toksin. Molekul penampan ini membantu menjadikannya kurang toksik untuk jangka masa pendek dan kemudiannya menyimpan toksin tersebut di dalam sel anda. Ini menjauhkan toksin berbahaya dari organ-organ anda dan dari peredaran darah. Bahan toksin ini akan longgar semasa detox dan dibawa ke hati, di mana ia diproses untuk membuang molekul penampan tadi, dan kemudian dibawa keluar dari badan. Perlu diingat bahawa darah anda akan melalui plasenta, serta menyediakan nutrien untuk susu anda. Ini bermakna jika ada tan toksin yang diedarkan di dalam darah anda, ia akan mencari jalan ke bayi anda, dan yang pasti, ianya tidak baik untuk bayi!

Risiko Dehidrasi

Dehydration

Apabila anda detox, ianya akan meningkatkan kekerapan anda berpeluh, membuang air kecil dan pergerakan usus anda. Ini adalah OK dalam keadaan normal, tetapi ianya tidak sesuai apabila anda hamil atau menyusukan bayi. Ketiga-tiga perkara yang boleh membawa kepada dehidrasi, dan tambahan dari itu dengan peningkatan keperluan untuk cecair, anda boleh meletakkan diri anda dalam kedudukan yang berbahaya untuk anda dan bayi. Ini boleh menjejaskan janin, dan juga bekalan susu jika anda menyusukan bayi.

 

Terlalu Sedikit Nutrisi Semasa Detox

Semasa mengandung dan penyusuan, keperluan anda untuk kalsium, protein dan zat besi adalah dua kali ganda, dan anda mempunyai keperluan yang meningkat untuk setiap nutrien lain. Ini adalah sebab mengapa pelan detox adalah idea yang tidak baik pada masa ini. Selalunya detox akan mengurangkan sekurang-kurangnya satu kumpulan makronutrien, dan tidak akan menyediakan semua yang anda perlukan untuk si kecil membesar, atau untuk pengeluaran susu ibu yang berkualiti.

 

Kebanyakan Herba Tidak Selamat Semasa Mengandung Dan Laktasi

Herba Yang Tidak Selamat Semasa Mengandung Dan MenyusukanTerdapat banyak detox program datang dengan makanan tambahan herba, atau memerlukan herba segar sebagai sebahagian daripada protokol makanan mereka. Herba adalah perubatan alam semula jadi, dan yang sebenarnya paling bertindak balas negatif semasa mengandung. Senarai herba yang harus dielakkan semasa mengandung adalah panjang, dan anda boleh membacanya di sini. Sila berhati-berhati dengan apa yang anda telan. Terutamanya parsli dan ketumbar yang diambdalam jumlah yang besar:

  • Ketumbar adalah chelator logam berat, ini akan meningkatkan risiko toksin yang dibuang ke dalam susu anda dan kemudian ditelan oleh bayi. Ia juga boleh membuat seorang wanita lebih terdedah kepada keguguran di peringkat awal kehamilan sekiranya diambil dalam dos yang lebih tinggi. (Sedikit dalam salad anda mungkin ok, tetapi untuk menjadi selamat, lebih bijak untuk anda menghindarinya kecuali diarahkan berbuat sebaliknya)
  • Parsli sebenarnya boleh mengurangkan atau menutup bekalan susu sekiranya anda menyusukan bayi. Ia bukan herba yang menyokong pengeluaran susu, jadi saya cadangkan anda tidak menggunakannya kecuali anda tidak hamil atau menyusu (sebagai seorang wanita hamil, parsli boleh menyebabkan keguguran tetapi dalam dos yang sangat tinggi, dos sedikit biasanya tidak biasanya cukup untuk menyebabkan masalah). Sebelum menggunakan mana-mana herba, adalah baiknya jika anda mendapatkan nasihat daripada pengamal penjagaan kesihatan berpengetahuan.

9 Comment

  1. Ya Allah..sy dh mnm jus lemon suam setiap pagi sampai hr ni,Sy xtau ia mmbhyakn janin..
    Semoga xde apa2 la..

    1. Insya Allah tak apa2 sis.. Sbb ianya bukan detox yang extreme..

      1. Assalamualaikum.. sy menyusukn ank n ank sy skrg berumur 8bln.. n dh bercampur susu formula.. mslhnya skrg sy cek gule agak tinggi.. sy cube nk mnum produk yg blh menurunkn gule.. bahaya x pd ank sy.. sy jd serba slh antara ank atau kesihatan diri..

  2. Fuziana Qistina says: Reply

    Sebelum mengetahui diri saya hamil saya telah mengamalkan pembuangan toxin dgn menggunakan beberapa product seperti memakai pelekat detox pada tapak kaki setiap mlm… Ya kesannya mmg bagus badan saya terasa ringan dan mudah untuk bangun pada waktu awal pagi.Jika sebelum ini saya sering mengalami sakit kepala sehinggakan terpaksa bergantung kepada ubat tahan sakit jika sakit yg teramat sgt.. Tp selepas menggunakan pelekat detox sakit kepala saya telah berkurangan.. Setelah 2 bulan saya dapati period saya telah lewat.. 3 kali saya membuat pregnancy test sendiri namun semuanya negative hanya satu garisan shja di alat urine test yg saya guna..untuk mndapatkan kepastian saya pergi ke klinik untuk scan. Ya mmg saya mengandung 9minggu pada waktu itu.. Saya teramatlah gembira. Namun perasaan risau dan bimbang mula terlintas difikran selepas saya dapati pelekat detox yg saya gunakan setiap hari adalah tidak sesuai untuk ibu mengandung serta dilarang keras. Ini kerana product tersebut mengandungi bahan2 herba yg sgt kuat.. Saya mula buntu apa yg harus saya lakukan? Adakah bayi saya selamat atau tidak?

    1. Sekarang dah berapa bulan dear? Insya Allah baby selamat. Sistem Allah sangat hebat. Dia akan jaga baby dalam kandungan kita selagi yang kita buat tu tak terlalu extreme. Mulai sekarang jaga lah kesihatan dengan sebaik mungkin..

  3. Fuziana Qistina says: Reply

    Sebelum mengetahui diri saya hamil saya telah mengamalkan pembuangan toxin dgn menggunakan beberapa product seperti memakai pelekat detox pada tapak kaki setiap mlm… Ya kesannya mmg bagus badan saya terasa ringan dan mudah untuk bangun pada waktu awal pagi.Jika sebelum ini saya sering mengalami sakit kepala sehinggakan terpaksa bergantung kepada ubat tahan sakit jika sakit yg teramat sgt.. Tp selepas menggunakan pelekat detox sakit kepala saya telah berkurangan.. Setelah 2 bulan saya dapati period saya telah lewat.. 3 kali saya membuat pregnancy test sendiri namun semuanya negative hanya satu garisan shja di alat urine test yg saya guna..untuk mndapatkan kepastian saya pergi ke klinik untuk scan. Ya mmg saya mengandung 9minggu pada waktu itu.. Saya teramatlah gembira. Namun perasaan risau dan bimbang mula terlintas difikran selepas saya dapati pelekat detox yg saya gunakan setiap hari adalah tidak sesuai untuk ibu mengandung serta dilarang keras. Ini kerana product tersebut mengandungi bahan2 herba yg sgt kuat.. Saya mula buntu apa yg harus saya lakukan? Adakah bayi saya selamat atau tidak?

  4. norhazalin rasib says: Reply

    Semasa awal kehamilan saya telah mengamalkan tea detox herba…saya pun risau ada effect pada baby saya…now kandungan saya telah berusia 10 minggu…apa kesan pada janin yer?

    1. InsyaAllah takda pape sis… Sy penah mcm sis.. skrg anak da lahir dah… 6bulan

Leave a Reply

CommentLuv badge