Bahaya Anemia Pada Kehamilan; Meningkatkan Risiko Kematian Bayi

Anemia Meningkatkan Risiko Kematian Bayi

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

 

Kalau saya tidak pernah melalui tempoh mengandung, mungkin saya tidak tahu dan tidak akan ambil tahu mengenai anemia. Malahan di peringkat awal kehamilan saya, perkataan anemia masih belum betul-betul meresap di kepala otak saya. Yang saya bayangkan, anemia adalah kesukaran seseorang untuk tidur atau kekal tidur dalam tempoh yang sepatutnya. Hambek ko!! Itu insomnia!! Hahaha.. Mentang-mentang ada persamaan pada suku kata “nia” pada hujung perkataan. Kalau doktor Fatin Liyana kita dengar definasi anemia saya ini, pasti beliau akan hantuk kepala ke dinding. T__T

Saya pasti ramai juga yang seperti saya dahulu, masih belum dengan begitu jelas mengenai anemia. Di peringkat awal kehamilan saya, tiada penerangan secara terperinci diberikan tentang risiko anemia dan bahaya yang akan dihadapi sekiranya mengalami anemia. Almaklumlah, masa tu HB masih lagi “cantik”. Buku merah (buku mengandung) saya masa itu pun masih lagi ditanda dengan pen hitam/biru. Belum lagi sampai ke tahap “gagal”, dan ditanda dengan pen merah.

 

Simptom-Simptom Anemia
Antara simptom anemia, pucat, letih, lesu, sesak nafas tidak sihat, emosi mudah terganggu, tubuh badan lemah dan jantung berdegup laju

Bahaya Anemia Pada Kehamilan

Rupa-rupanya, masalah anemia adalah lebih daripada sekadar rasa letih, tidak sihat, emosi mudah terganggu dan tubuh badan lemah.

Anemia semasa mengandung seringkali dikaitkan dengan peningkatan risiko kelahiran pramatang dan berat kelahiran yang rendah dari yang sepatutnya. Ia juga dikaitkan dengan risiko kematian fetus di dalam uterus (stillbirth) dan kematian bayi yang baru dilahirkan. Jadi, masalah anemia semasa kehamilan bukanlah satu masalah yang boleh dipandang ringan.

 

 

Di samping itu, anemia juga memberi kesan kepada kesihatan anda. Ia boleh mengurangkan tenaga anda dan membuat badan lebih sukar untuk melawan jangkitan. Dan jika anda mengalami anemia diakhir kehamilan, anda akan lebih cenderung mempunyai masalah jika anda kehilangan banyak darah ketika bersalin. Dan ada penyelidikan menunjukkan bahawa anemia mungkin meningkatkan risiko kemurungan selepas bersalin.

Jom lihat apa ibu degil ini buat sehingga hb naik dari 8.7 ke 11.8 hanya dalam masa 2 minggu sahaja!

Punca Anemia Ketika Hamil

Fungsi Hemoglobin Di Dalam Darah
Hemoglobin, protein dalam sel-sel darah merah yang membawa oksigen ke sel-sel lain

Keperluan zat besi anda naik dengan ketara apabila anda sedang hamil. Zat besi adalah penting untuk membuat hemoglobin, protein dalam sel-sel darah merah yang membawa oksigen ke sel-sel lain. Semasa hamil, jumlah darah dalam badan anda meningkatkan sehingga anda mempunyai hampir 50 peratus lebih daripada biasa. Dan anda memerlukan lebih banyak zat besi untuk membuat lebih banyak hemoglobin untuk semua darah tambahan. Anda juga memerlukan zat besi tambahan untuk bayi anda dan plasenta.

Malangnya, kebanyakan wanita mula mengandung tanpa bekalan zat besi yang mencukupi untuk memenuhi permintaan badan yang meningkat, terutamanya pada trimester kedua dan ketiga. Jika anda sampai ke satu tahap di mana anda tidak lagi mempunyai cukup zat besi untuk membuat hemoglobin yang anda perlukan, anda menghidap anemia.

Risiko anda adalah lebih tinggi jika anda mengalami “morning sickness” yang teruk, menyebabkan muntah yang kerap, jika anda mempunyai dua atau lebih kehamilan rapat, jika anda hamil dengan lebih daripada satu bayi, jika anda diet zat besi anda sangat teruk, atau jika aliran haid pra-kehamilan anda adalah banyak.

Inilah sebabnya mengapa jumlah zat besi yang anda perlukan semasa mengandung meningkat sehingga 18 hingga 27 miligram (mg) setiap hari. Ini kerana adalah sukar untuk memenuhi keperluan zat besi melalui diet sahaja. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengesyorkan bahawa wanita hamil mengambil makanan tambahan harian sebanyak 30mg zat besi elemental sebagai dos pencegahan.

Kekurangan zat besi setakat ini adalah punca yang paling biasa bagi anemia dalam kehamilan, tetapi ia bukan satu-satunya sebab. Anda juga boleh menghidap anemia daripada tidak mendapat cukup asid folik atau vitamin B12, daripada kehilangan banyak darah, atau penyakit tertentu, atau gangguan darah yang diwarisi seperti penyakit sickle cell.

Suplemen Bagi Menangani Anemia Semasa Hamil

Bagi menambah bekalan zat besi ketika proses mendapatkan zuriat, semasa hamil dan menyusukan bayi, adalah disarankan untuk meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi seperti ayam, sayur berdaun hijau, kekacang, hati, bijirin penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, kekacang, tembikai, labu, bijan dan tauhu.

Dalam kebanyakan kes, doktor mengesyorkan suplemen zat besi untuk menangani anemia. Pilih rumusan zat besi yang boleh diterima oleh badan kerana ia penting untuk memulihkan kekurangan hemoglobin dan mengoptimumkan penyerapan zat besi, membantu wanita menangani anemia semasa hamil dan juga mengurangkan kesan sampingan seperti sembelit.

Untuk menyerap zat besi sebanyak yang mungkin, adalah baik untuk mengambil zat besi anda dengan perut yang kosong. Minum dengan air atau jus oren (vitamin C membantu penyerapan), tetapi jangan di ambil dengan susu (kalsium mengganggu penyerapan). Kopi dan teh mengurangkan serapan zat besi jika diambil satu atau dua jam sebelum mengambil suplemen zat besi.

Selain itu, bagi meningkatkan keberkesanan terapi zat besi, anda disyorkan mengambil zat besi, asid folat, kuprum dan zink bersama makanan untuk mengurangkan kesan rencatan. Suplemen kalsium pula disyorkan diambil secara berasingan daripada zat besi, contohnya sebelum tidur, untuk mengurangkan rencatan kepada penyerapan zat besi.

Suplemen Shaklee yang boleh membantu mengatasi masalah anemia adalah Vitalea, B Complex, SR Vitamin C dan Ostematrix.

Testimoni Suplemen Shaklee Terhadap Anemia

Testimoni Suplemen Shaklee Terhadap Anemia

Leave a Reply

CommentLuv badge