9 Tanda Bahaya Semasa Berpuasa Ibu Hamil Wajib Tahu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Tinggal beberapa hari lagi melangkah ke bulan suci bulan Ramadhan.

 Berpuasa ketika mengandung sebelum ini Alhamdulillah bukan satu masalah bagi saya, sebab saya tiada atau kurang sangat mengalami alahan pada trimester pertama; walaupun masa anak kedua doktor nasihatkan untuk selang-selikan hari puasa dengan tidak berpuasa. Itupun bukan disebabkan masalah tidak mampu, tetapi atas sebab masalah kesihatan yang dikhuatiri memudaratkan anak dan ibu.

Tetapi mengandung kali ini, lain dari yang lain. Kan orang kata, setiap kandungan itu berbeza. Saya bukan setakat mengalami alahan, tetapi langsung tidak bertenaga. Lembik tak payah cerita. Mungkin inilah risiko mengandung pada usia yang sudah tidak begitu muda. Risau juga menempuh Ramadhan dalam keadaan begini.

 Walaubagaimanapun, Insya Allah tiada masalah untuk ibu-ibu mengandung berpuasa sebenarnya. Yang penting, kena persiapkan diri selengkap-lengkapnya untuk menyambut Ramadhan. Maksud saya di sini, bukan setakat menyiapkan segala stok makanan di rumah untuk keperluan bersahur dan berbuka, tapi kenalah melengkapkan diri dengan ilmu. Kena tahu tips untuk sentiasa bertenaga ketika berpuasa agar tiada masalah untuk berpuasa sepanjang hari. Kena tahu juga golongan yang berisiko tinggi yang boleh memudaratkan diri dan kandungan jika berpuasa dan banyak lagi.

 Dan apabila anda dah betul-betul yakin dan bersedia untuk berpuasa, anda kena tahu “panic alarm” anda, dengarkan bahasa tubuh anda. Tubuh anda mempunyai cara yang baik untuk memberitahu anda tentang sesuatu yang tidak kena pada badan anda, dan jika anda terjumpa gejala yang aneh sepanjang tempoh berpuasa, sudah tiba masanya untuk anda memikirkan semula. Jika anda alami tanda-tanda di bawah, anda mungkin perlu untuk berjumpa dengan doktor anda dengan segera.

  1. Pendarahan (terutamanya selepas minggu ke-12)
  2. Sakit kontraksi (4 atau lebih dalam tempoh 1 jam). Ini boleh menjadi tanda-tanda kelahiran pramatang.
  3. Terdapat perubahan yang ketara pada pergerakan bayi anda, seolah-olah bayi anda tidak bergerak atau menendang.
  4. Berat badan anda tidak meningkat pada kadar yang sepatutnya, atau anda kehilangan berat badan.
  5. Anda menjadi sangat haus, dan kurang kerap membuang air kecil, atau jika air kencing anda menjadi berwarna gelap dan berbau kuat. Ini adalah tanda dehidrasi, dan ia boleh membuat anda lebih terdedah kepada jangkitan saluran kencing (UTIs) atau komplikasi lain.
  6. Kabur penglihatan dan / atau sakit kepala yang kuat
  7. Anda mengalami keletihan atau kelemahan yang melampau
  8. Anda menjadi loya atau mula muntah.
  9. Anda rasa pening, pengsan, lemah, keliru atau letih, walaupun selepas anda mempunyai rehat yang baik. Berbuka puasa dengan segera dan minum air yang mengandungi garam dan gula, atau penyelesaian rehidrasi oral seperti Dioralyte, dan hubungi doktor.

Leave a Reply

CommentLuv badge