5 Perkara Aneh Bayi Baru Lahir Lakukan Yang Mana Ia Adalah Normal Sebenarnya

Perkara Aneh Bayi Baru Lahir Lakukan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Comel sangat kan bayi yang baru lahir ni? Sangat lembut dan suci … DAN juga… penuh misteri. Anda akan dapati banyak perkara aneh yang mereka lakukan. Mereka mempunyai sistem saraf yang belum matang, tiada pengalaman hidup, otak yang sedang berkembang, dan, oleh demikian, masih belum banyak kesedaran sosial. Tidak hairanlah mereka melakukan perkara-perkara yang tidak masuk akal… tetapi masih kekal comel. 

Perkara Aneh Bayi Baru Lahir Lakukan

Berikut adalah lima perkara aneh bayi baru lahir lakukan yang mana ia adalah normal sebenarnya… di dalam dunia bayi. 

Menggenggam penumbuk di udara sambil merenungnya.

Kenapa bayi merenung penumbuk

Si manja anda akan mula sedar mereka mempunyai tangan pada umur dua bulan atau lebih. Kiut sangat kan? Penemuan ini adalah seperti kisah cinta. Mereka menggenggam penumbuk di udara dan merenung dengan penuh kerinduan, kasih sayang dan dengan daya tarikan yang penuh selama beberapa minit pada satu masa. Seorang bayi yang merenung genggamannya adalah semata-mata untuk mendapat keupayaan visual dan koordinasi tangan – dan bersiap sedia untuk perkembangan yang lebih besar.

Bengkung 3in1

 

Menatap objek dengan mata yang sangat luas.

Kenapa bayi saya tiba-tiba menatap objek dengan mata yang sangat luas apabila melihat perkara-perkara tertentu di rumah? Sejujurnya ​​ianya menakutkan dan merisaukan pada mulanya, sehinggalah saya mendapat tahu bahawa ia adalah sebenarnya proses pembelajaran buat bayi yang baru lahir dan memproses maklumat mengenai apa sahaja objek yang mereka tenung.

Menyeringai.

Satu lagi perkara yang aneh dan menarik bayi yang baru lahir lakukan ialah membuat muka lucu, atau menyeringai. Tetapi mereka tidak melakukannya untuk membuat anda ketawa, dan juga bukan sesuatu yang perlu dibimbangkan. Ia hanya tindakan refleks atau reaksi terhadap rangsangan fizikal. (Jumpa pakar pediatrik anda jika ia seolah-olah berlebihan atau berterusan selepas beberapa bulan pertama.)

Juling.

Perkara ini membuat ramai ibu baru bimbang bahawa sesuatu mungkin tidak kena dengan penglihatan bayi. Tetapi dalam beberapa bulan pertama, ia adalah sebenarnya benar-benar normal untuk mata bayi muncul juling kadang-kadang 1) kerana terdapat bayi yang dilahirkan dengan lebihan lipatan kulit di sekitar sudut-sudut dalam mata, dan 2) kerana mata mereka, seperti semua anggota yang lain, belum diselaraskan lagi. Ia akan berhenti sekitar tiga bulan. Jika tidak, berbincang lah dengan doktor anda.

Senyum dengan lidah terkeluar.

Bayi Senyum Lidah Terkeluar

Ini adalah salah satu perangai aneh-tetapi-comel bayi yang baru lahir lakukan, dan ia adalah satu lagi perkara yang terhasil ekoran daripada hakikat bayi mempunyai sedikit atau tiada kawalan ke atas pergerakan mereka. Nasihat saya jika ia berlaku dengan bayi anda, nikmati lah semasa ia masih ada!  Lama-kelamaan, apabila bayi anda sudah mula membesar, tiada sudah perkara aneh bayi baru lahir lakukan.

Apakah perkara-perkara aneh bayi anda lakukan?

3 Comment

  1. part juling tu sampai kita naik risau, takut juling smp besar
    Jom baca entri terbaru Raihanah Ahmad Cara Mencegah dan Merawat Diabetes / Kencing ManisMy Profile

    1. Kan Raihanah.. Banyak benda sebenarnya yang merisaukan kita masa membesarkan anak ni.. Dah besar nanti, lain pula risaunya..

Leave a Reply

CommentLuv badge