5 Langkah Penjagaan Kulit Lelaki Yang Menarik Perhatian Wanita

Macamana Menjadi Kacak

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

 

Penjagaan Kulit Lelaki

 

Abang-abang sekalian, jika anda bangun dari tidur pada waktu pagi, bersiap dengan hanya mencuci muka dengan sabun mandi dan terus berjalan keluar, maka sudah tiba masanya untuk anda mempertingkatkan rejim penjagaan kulit anda. Hanya kerana lelaki sepatutnya lasak, bertubuh sasa dan bersifat kelelakian, tidak bermakna anda tidak boleh mempunyai licin yang boleh disentuh. =) Kebanyakan wanita akan bersetuju bahawa kulit wajah yang halus dan bercukur licin adalah seksi. Awwww..  Dan, kebanyakan lelaki akan bersetuju bahawa apabila wanita itu gembira, mereka juga akan turut gembira.

 

Saya tidak mencadangkan anda untuk mengisi kabinet anda dengan pembersih muka branded dan krim yang mungkin akan berakhir riwayatnya di tong sampah. Anda cuma perlu mengamalkan kelima-lima petua penjagaan kulit yang akan menjadikan anda lebih menonjol. Tetapi serius, jangan biarkan langkah-langkah ini menakut-nakutkan anda … ianya cuma menyesuaikan dengan rutin yang anda sudah lakukan. 

 

Penjagaan Kulit Lelaki

1. Membersihkan Kulit Muka

Jika anda tidak dapat mencari masa untuk melakukan apa-apa untuk muka anda, jika berkunjung ke facial adalah satu “No” “No” untuk anda, jika mask muka adalah sesuatu yang ingin anda hindari, maka membersihkan kulit adalah satu kemestian! Jangan bimbang; pembersihan hanyalah satu perkataan mewah untuk mencuci muka anda. =)

Membersihkan Muka

Ini perlu dilakukan setiap pagi dan setiap petang sebelum tidur. Hanya kerana anda tidak dapat melihat kotoran pada kulit anda, tidak bermakna kulit anda bersih. Fikirkan tentang apa yang anda telah dedahkan kulit anda setiap hari: pencemaran, ekzos kereta, asap rokok, walaupun semburan wangian bilik. Semua kekotoran ini boleh melekat di atas kulit anda dan menyebabkan kerosakan, jadi ianya mesti dibersihkan. Walau bagaimanapun, tidak bermakna anda boleh menggosok sabun mandi pada kulit muka anda. Sabun mandi biasanya cenderung mengandungi bahan pencuci dan wangian dan boleh menjadi sangat keras dan memberi kesan dehydrating kepada kulit. Lelaki cenderung untuk mempunyai kulit yang agak berminyak daripada wanita, jadi gunakan pembersih untuk kulit biasa dan berminyak untuk hasil yang terbaik.

Myth! Mencuci muka dengan sabun mandi menjauhkan kulit dari jerawat. Sabun mandi akan mengeringkan kulit anda sebagaimana yang dilakukannya terhadap kulit wanita. Ia harus dielakkan walau macamana sekalipun, dan pembersih lembut yang dibuat untuk jenis kulit lelaki adalah yang sepatutnya digunakan pada tempatnya.

Jerawat

INGAT, jika anda tidak membersihkan kulit anda setiap hari; kotoran yang berlebihan dan minyak boleh meninggalkan anda dengan liang tersumbat dan jerawat..

2. Berhenti membeli pisau cukur murah

Pencukur

Mengikut kajian, kebanyakan lelaki mencukur lima kali seminggu. Pencukur berkualiti boleh menjadi perkara seumur hidup, jadi pilih senjata anda dengan bijak. Pilih pisau cukur yang sesuai dengan sensitiviti kulit anda dan kekasaran janggut anda, muka anda pasti akan berterima kasih.

Myth! Tidak semua pisau cukur adalah sama. Syarikat-syarikat pisau cukur akan membuatkan anda untuk mempercayai bahawa pisau cukur berbilang bilah, lebih halus anda mencukur. Walaupun ini adalah benar, ia tidak selalunya pertaruhan terbaik. Jika anda mempunyai rambut muka yang kerinting, anda tidak mungkin mahu menggunakan pisau cukur berbilang bilah kerana mencukur super dekat boleh menyebabkan kerengsaan kulit.

3. Jadikan krim after-shave rakan baru anda yang terbaik.

Krim after-shave menghidrat dan menenangkan kulit, ia juga akan meresap pada kulit dengan baik selepas mencukur. After-shave anda harus bebas alkohol kerana alkohol akan mengeringkan kulit anda.

Mencukur semasa shower atau sebaik habis mandi, kerana rambut pada wajah yang lebih lembut terkena air panas dan wap. Tambahan pula, ia menghapuskan keperluan membersihkan sinki kotor.

 4. Jangan ponteng pelembap wajah.

Rambut pada wajah boleh kelihatan seksi pada seorang lelaki, tetapi apa yang benar-benar menarik perhatian wanita adalah muka yang apabila muka disentuh tidak berasa seperti kertas pasir.  Menggunakan pelembap setiap hari akan menjadikan kulit anda lembut. Gunakan produk yang bebas wangian kerana ia mudah, tidak mempunyai bau dan tidak dianggap ‘girly’.

5. Jangan sekali-kali meninggalkan rumah tanpa menggunakan pelindung matahari.

Jika anda dapat mencari pelembap yang mengandungi SPF 30 atau lebih tinggi, maka anda jauh di hadapan. Tetapi ia tidak menyakitkan untuk anda mempunyai botol pelindung matahari yang berasingan.

Lelaki Di Bawah Matahari

Mungkin tip penjagaan kulit yang paling penting untuk diingati ialah pelindung matahari, pelindung matahari dan pelindung matahari.

Lelaki yang tidak menggunakan pelindung matahari meningkatkan risiko mereka mendapat kerosakan matahari, yang boleh menyebabkan kemerahan, kegatalan, saluran darah tambahan dan kanser kulit. Kekal selama-lamanya muda (atau tidak tua ;p) dengan menggunakan pelindung matahari setiap hari.

Myth! Pakai pelindung matahari hanya apabila ia cuaca panas. Anda boleh mendapatkan kerosakan matahari walaupun pada hari mendung. Kulit kasar lelaki tidak setanding dengan matahari, maka anda perlu memakai pelindung matahari pada setiap masa.

3 Comment

  1. I must say it was hard to find your page in google.
    You write great content but you should rank your website
    higher in search engines. If you don’t know 2017 seo techniues search on youtube: how
    to rank a website Marcel’s way
    Jom baca entri terbaru 33Lesli 33LesliMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge