Kenapa Bayi Suka Sangat Bermain Dengan Cermin

Kenapa Bayi Suka Bermain Dengan Cermin

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Saya pernah dengar orang kata, tak elok bagi bayi tengok cermin. Namun, saya tidak pernah menerima penjelasan lanjut sebab mengapa bayi tak boleh tengok cermin. Dari situ, saya cuba mencari lebih maklumat, tetapi apa yang saya perolehi lebih banyak positif dari negatif. Bayi sebenarnya sangat suka melihat diri mereka di dalam cermin. Apa yang boleh […]

Teknik Alihkan Perhatian Bayi Bila Meragam

Teknik Alihkan Perhatian Bayi Bila Meragam

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Selalunya kalau anak kita buat hal atau meragam, terutama sekali di khalayak ramai (bukan bermakna kat rumah boleh berdiam diri ye), cara paling berkesan nak pujuk anak, adalah dengan mengalihkan perhatian mereka. Strategi ini adalah salah satu senjata paling penting dalam membesarkan anak. Ia adalah satu strategi yang datang secara semulajadi kepada ibu bapa. […]

Resipi Mudah Buat Pizza Daripada Roti Gardenia

Resipi Mudah Buat Pizza

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Selalu balik dari kerja “gaduh” nak siapkan makan malam. Masuk dapur terus singsing lengan. Ktang ktung, ktang ktung. Mau sejam juga baru siap sediakan juadah. Itu pun dah kira cepat. Kalau ada masakan instant memang heaven la. Resipi ini antara masakan instant yang saya suka buat. Cepat, sedap, anak-anak pun suka. Tak perlu […]

Jangan Sekali-Kali Katakan Ini Kepada Ibu Menyusu

Perkara Ibu Menyusu Tidak Suka Dengar

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Perkara Ibu Menyusu Tidak Suka Dengar Apabila anda menjadi seorang ibu atau bapa, anda tidak akan lari daripada nasihat-nasihat yang tidak diundang… tentang segala-galanya . Anda akan mendengar setiap pandangan, cadangan, penghakiman bagi setiap pilihan yang anda buat, dari cara anda menyusukan anak anda, bagaimana dia tidur pada waktu malam sehingga ke bagaimana anda mendisiplinkan anak anda. Walau apa pun […]

5 Perkara Aneh Bayi Baru Lahir Lakukan Yang Mana Ia Adalah Normal Sebenarnya

Perkara Aneh Bayi Baru Lahir Lakukan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Comel sangat kan bayi yang baru lahir ni? Sangat lembut dan suci … DAN juga… penuh misteri. Anda akan dapati banyak perkara aneh yang mereka lakukan. Mereka mempunyai sistem saraf yang belum matang, tiada pengalaman hidup, otak yang sedang berkembang, dan, oleh demikian, masih belum banyak kesedaran sosial. Tidak hairanlah mereka melakukan perkara-perkara yang tidak masuk akal… tetapi masih kekal comel.  […]

5 Mitos Popular Bagi Ibu Baru

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Sejak mengandungkan baby Darwish hari tu, terasa seperti ramai pula kawan-kawan yang mengikut jejak langkah yang sama, (atau mungkin saya saja yang baru perasan sebab berada di dalam “boat” yang sama ). Apapun, tahniah buat kawan-kawan yang bakal menimang cahaya mata. Bagi kawan-kawan yang baru melahirkan, terutama sekali anak pertama, mesti banyak kan persoalan bermain di […]