10 Tips Mudah Melebatkan Rambut Selepas Bersalin

Melebatkan Rambut Selepas Bersalin

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

 

Selepas melalui fasa euphoria daripada kelahiran bayi anda, anda biasanya akan terfikir, “Bagaimana saya boleh elakkan rambut saya daripada gugur?” (Sekurang-kurangnya itulah yang saya kata pada diri saya).

Tiga bulan selepas melahirkan anak pertama, saya mengalami masalah keguguran rambut yang sangat teruk. Rambut saya banyak kelihatan melekat di atas bantal. Jumlahnya tersangat banyak seperti rambut seorang pesakit kanser selepas melakukan rawatan kemoterapi T___T. Bayangkan betapa teruknya kesan rambut gugur kepada saya masa itu .

Kesan rambut gugur pada wanita ini sangat menakutkan. Jom kita tengok.

 

Dr Christine Greves, ob-gyn di Hospital Palmer Winnie menjelaskan bahawa perubahan rambut semasa kehamilan adalah sangat betul, dan ini adalah akibat daripada perubahan hormon (what else?) dalam badan yang melebatkan rambut semasa mengandung, dan diikuti dengan keguguran rambut selepas bersalin.

Terdapat fasa pertumbuhan aktif folikel rambut yang dikenali sebagai fasa Anagen. Sel-sel dalam akar rambut membahagi dengan cepat, sambil menambah kepada helaian rambut. Dan terdapat juga fasa berehat, yang dikenali sebagai fasa Telogen EffluviumTelogen Effluvium adalah gangguan pada kulit kepala melalui cara penipisan atau kehilangan rambut yang disebabkan oleh kemasukan awal rambut dalam fasa Telogen itu (fasa rehat folikel rambut).

Dalam tempoh selepas bersalin, rambut yang berada dalam fasa rehat meningkat, dan seterusnya menyebabkan kehilangan dan penipisan rambut kulit kepala. Dan yang lebih menakutkan, ianya dialami oleh 50% wanita selepas bersalin!! Jadi bagaimana amalan terbaik penjagaan rambut yang menghadkan penipisan dan kehilangan rambut selepas bersalin? Ikuti 10 Tips Mudah Melebatkan Rambut Selepas Bersalin.

Melebatkan Rambut Selepas Bersalin

10 Tips Mudah Melebatkan Rambut Selepas Bersalin

 

1. Minum Teh Hijau.

Melebatkan Rambut Selepas BersalinIa menggalakkan pertumbuhan folikel rambut untuk meningkatkan pengeluaran rambut. Minum tiga cawan sehari.

2. Kekal Terhidrat.

Melebatkan Rambut Selepas Bersalin

Air mengawal sistem peredaran darah yang menyuburkan folikel rambut, yang merangsang pertumbuhan rambut. Patuhi peraturan yang terkenal, lapan gelas sehari dan cuba tambahkan perisa dengan hirisan buah jika anda inginkan lebih rasa.

3. Lakukan Urutan Kulit Kepala.

Berikan diri anda 10 minit urutan kepala yang lembut apabila anda berada di bilik mandi. Lakukan dua kali seminggu. Ia meningkatkan aliran dan peredaran darah untuk menggalakkan pertumbuhan rambut.

4. Deep Conditioner.

Jika anda tidak boleh hidup tanpa alat haba dan pewarna rambut, pastikan anda melakukan rawatan deep-conditioner sekali atau dua kali seminggu di bilik mandi atau semalaman untuk membaiki kerosakan pada rambut.

5. Amalkan Makan Salmon Beberapa Kali Setiap Minggu.

Salmon

 

 

 

 

 

Bagi peminat Salmon, ini adalah satu berita yang baik. Salmon mengandungi Trifecta yang membantu rambut kekal sihat; Vitamin D dan protein merupakan kunci kepada rambut kuat dan berkilat, dan Omega-3 asid lemak, mengkekalkan kesihatan kulit kepala anda.

 

 

6. Jangan Terlalu Kerap Mencuci Rambut.

Mereka yang mempunyai rambut tebal atau kerinting boleh mencuci rambut beberapa kali seminggu. Manakala mereka yang mempunyai tekstur rambut yang baik dibolehkan mencuci rambut setiap hari. Mencuci rambut terlalu kerap dengan produk yang salah boleh melemahkan rambut. Syampu yang disyorkan adalah syampu dan perapi yang bebas daripada sulfat, parabens, dan natrium klorida. Syampu yang dicadangkan adalah syampu daripada Rangkaian Prosante.

7. Sikat Rambut Dengan Lembut.

Menyikat rambut menarik rambut daripada folikel dan melemahkan helaian rambut. Jadi lakukannya dengan berhati-hati – dan berhemah. Jangan sikat rambut anda sehingga ia sekurang-kurangnya separuh kering, kerana folikel rambut adalah lebih lemah apabila basah. Anda benar-benar hanya perlu menyikat rambut untuk menggayakannya sahaja, tiada tujuan lain.

8. Singkirkan Ikatan Rambut Terkenal Anda. (Maaf.)

Lama-kelamaan amalan mengikat rambut anda dalam sanggul yang ketat atau ponytail boleh melemahkan folikel rambut anda. Gunakan ikatan rambut daripada kain atau menukar kepada gaya yang lebih lembut seperti, tocang yang longgar.

9. Gunakan Sarung Bantal Satin.

Melebatkan Rambut Selepas BersalinRambut boleh putus apabila terperangkap dalam serat sarung bantal kapas. Satin menghalang perkara ini dan mengekalkan kelembapan rambut anda dengan tidak menjejaskan minyak semula jadi kulit kepala anda seperti kapas.

10. Jangan Tertekan Apabila Memotong Rambut.

Menghilangkan hujung pecahan pada rambut akan membantu mengurangkan kerosakan dan membuat rambut kelihatan lebih sihat. Memotong hujung rambut tidak menjejaskan folikel di kulit kepala anda, yang menentukan berapa cepat dan berapa banyak rambut anda tumbuh. Minta bantuan stylist anda untuk trim / potong hanya melibatkan bahagian rambut yang paling rosak sahaja, tanpa mengganggu panjang rambut anda.

2 Comment

  1. Sekarang saya sedang alami keguguran rambut ni. Gugur start baby Rara masuk 3 bulan setengah. Rambut sudah nipis, stress tengok floor trap setiap kali lepas mandi, memang nampak banyaknya rambut yang gugur. Nanti bolelah try tips yg dikongsikan

    1. Sama la kita aya.. Dulu saya pun camtu.. Sampaikan ingat dah terkena penyakit apa.. Haha.. Nasib sekejap ja..

Leave a Reply

CommentLuv badge