Pencuci Muka Terbaik Untuk Lelaki

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Bila bercerita mengenai penjagaan muka, lelaki seringkali mengambil ringan akan perkara ini. Mungkin ianya sesuatu yang “lembut” pada pandangan lelaki. Ingat lagi ayat saya di dalam entri penjagaan kulit lelaki? “Hanya kerana lelaki sepatutnya lasak, bertubuh sasa dan bersifat kelelakian, tidak bermakna anda tidak boleh mempunyai licin yang boleh disentuh” Betul kan?  Tau […]

Gajet Penyusuan Yang Menjayakan Penyusuan Susu Ibu Sehingga 2 Tahun

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Saya pernah terdengar seorang ibu menasihatkan anaknya untuk melatih cucunya minum susu formula hanya kerana anaknya bakal kembali bekerja selepas berpantang dan tidak dapat meneruskan penyusuan secara direct. Saya tidak salahkan si ibu. 20-30 tahun dahulu, penyusuan susu ibu cuma perlu ada ibu dan bayi sahaja, maka lengkaplah penyusuan itu. Tapi […]

Tips Untuk Suami Mengurut Isteri Yang Hamil

Tips Mengurut Isteri Sedang Hamil

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Bayangkan anda terpaksa membawa berat tambahan 5-10kg, atau mungkin lebih,? selama 9 bulan? Berat pula sama berat dengan berat beras je. Haruslah patah pinggang kan! Kaki pun lenguh. Inilah situasi yang terpaksa ditanggung oleh wanita bakal ibu. Apabila usia kandungan sudah semakin membesar, akan ada lenguh dan sakit di mana-mana terutama […]

Belajar Dari Kesilapan. Kenapa Saya Gagal Dalam Penyusuan

Kenapa Saya Gagal Dalam Penyusuan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Anak pertama seringkali menjadi experiment dalam segala hal. Serba-serbi trial & error. Untunglah, kalau ada ibu, adik-beradik atau rakan-rakan sebagai tempat rujukan. Sekurang-kurangnya kita tidak tersasar jauh. Ada yang menegur bila kita buat silap. Saya ada cerita saya sendiri membesarkan anak pertama saya. Saya gagal dalam penyusuan susu ibu. Terus terang […]

Tips Menambahkan Susu Ibu

Tips Menambah Susu Ibu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Soalan paling selalu ditanya oleh ibu-ibu menyusu adalah tips menambahkan susu ibu. Keberkesanan tips menambah susu ibu ini sebenarnya adalah berbeza bagi setiap individu. Walaubagaimanapun, saya kongsikan juga tips menambah susu ibu ini siapa tau boleh membantu. 1. Minum banyak air. Dari anak pertama sampai anak ketiga, ini tips yang seringkali […]

Kesilapan Paling Besar Dalam Mengepam Menyebabkan Susu Ibu Berkurangan

Kesilapan Paling Besar Dalam Mengepam

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Dalam dua bulan pertama selepas kelahiran, rata-rata ibu tidak menghadapi masalah besar dalam menyusukan bayi sebab ibu ada bersama bayi dan berpeluang menyusukan secara direct (well, not to be denied, there’s some that might have slightest problem). Tapi bila dah mula bekerja, di sini lah masalah mula timbul. Ini adalah fasa […]

Vitamin Yang Saya Tak Pernah Tinggal

Vitamin Yang Saya Tak Pernah Tinggal

Assalamualaikum& Selamat Sejahtera, Vitamin yang paling saya tak pernah tinggal adalah Vitamin C dan Vitamin E. Kenapa? Sebab dari saya remaja lagi saya disogokkan dengan info, kalau nak hilangkan parut, sapu dengan minyak yang ada Vitamin E. Tau la kan, masa kecik-kecik “gigih mengumpul parut”. Lari sana sini, bila jatuh muncul la satu parut, masuk […]

Tips Menulis Dengan Mudah Dari Brader Eizil

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Dilema para blogger selalunya adalah untuk menulis. Saya tidak terkecuali. Apa yang saya buat selalunya adalah taip serba sedikit, kemudian simpan dalam draf bila stuck. Simpan tu pula berhari-hari baru sambung, dan tunggu berhari-hari lagi baru publish ?. Itu bersyukur kalau makan masa berhari, ada juga entri saya dari tahun lepas masih […]

Panduan Berguna Kepada Bakal Ayah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, Tahniah! Anda kini telah bergelar ayah kepada seorang bayi comel. Kedua-dua anda dan pasangan pasti gembira dengan kehadiran insan baru di dalam hidup anda. Namun, acapkali si isteri dibiarkan sendiri dalam menguruskan anak-anak. Jangan begitu. Pada setiap kelahiran, terutama sekali kelahiran pertama, isteri anda memerlukan sokongan anda lebih daripada biasa. Untuk […]